Bulion, ketch-up delicios și suc de roșii fără conservanți

Am luat 50 de kg de roșii coapte bine, din care am oprit circa 10 kg pentru salate, cele mai tari. Din cele 40 kg rămase am făcut 10 kg de bulion gros, 5 kg de ketch-up și 20 litri de suc, în câteva ore, la bloc, fără conservanți.
Iată cum:
Roșiile se taie pe jumătate și se scot cotoarele, apoi se zdrobesc la blender sau se toacă prin mașina de tocat, cu sau fără separator de coji – diferența nu este mare.
BULION:
Din vasul în care se pun roșiile tocate se scoate zeama cu un furtun care se bagă la fundul vasului, pentru că roșiile se ridică deasupra iar apa se lasă jos. Dacă nu aveți furtun, puteți strecura cu o strecurătoare mare. Roșiile tocate și strecurate de zeamă se pun în tuci, dar după ce începe fierberea se mai scoate zeama și din tuci, cea care se lasă la fund. Se completează tuciul cu roșii continuându-se scoaterea apei, până când în tuci rămâne doar pulpă groasă. Aceasta se potrivește de sare după gust și zahăr doar dacă e nevoie – aproximativ 10 linguri de sare și 5 linguri de zahăr la un tuci de 10 kg de pulpă de roșii, și se lasă să dea un clocot bun. Se oprește focul și se pune bulionul în sticle sau borcane, deasupra se pune o linguriță de ulei, se pune capacul și se învelește în pătură unde se lasă o zi, până la răcirea completă.
KETCH-UP:
O parte din această pulpă de roșii rămâne în tuci – eu am oprit 4-5 kg. Peste acestea se pun 2 kg de ceapă tocată și prăjită anterior, două linguri de piper, 5 linguri de muștar, o lingură de oțet și încă 3 linguri de zahăr (în afara celui pus la început pentru bulion, odată cu sarea), boia de ardei, verdeață după preferințe – mărar, pătrunjel, cimbru, arome diverse etc. Se clocotește bine și se pune la borcane, apoi la răcire în pături.
SUC:
Zeama scoasă de la roșii se pune în bidoane, crudă sau fiartă, nu contează, cu sare și zahăr – 5 linguri de sare și 2-3 linguri de zahăr la un bidon de 5 litri, la care se adaugă aspirină – 8 pastile la un litru de lichid.
În câteva ore este gata totul, cu timp redus de fierbere, și veți face la bloc 3 rețete delicioase și sănătoase.
Poftă bună cu mâncare gustoasă și rețete sănătoase!

Etichete: , ,

Rețete delicioase: