Alimentația sănătoasă: despre carne, mit și adevăr
0 Comment
În alimentația străbunicilor noștri, carnea era simbolul forței și al sănătății. Vedem însă cum în ultimul timp acest aliment ne este prezentat ca fiind foarte nociv. Ceea ce nu știe toată lumea este faptul că moda interdicțiilor drastice este adusă de cei direct interesați în a promova alte curente alimentare, ori anumite interdicții religioase, etc.
Specialiștii în nutriție lămuresc toate aceste suspiciuni: cei ce amenință cu nocivitatea cărnii ne manipulează, pentru a cumpăra produsele vândute de ei, ori pentru a adera la anumite cutume și religii.
Carnea conține proteine de mare calitate, aminoacizi esențiali, fiind astfel principala sursă de energie pentru creier. Este singurul aliment care conține creatină, cea care formează rezervele de energie în mușchi și în creier. Pentru a înțelege mai bine importanța ei, trebuie știut că această substanță proteică – creatina – nu există în nicio sursă vegetală, singurul mod de asimilare fiind prin consumul de carne.
Cum modul de preparare este foarte important, nutriționiștii recomandă prepararea cărnii la grătar sau la rotisor.
Iar dacă pentru a slăbi se recomandă carnea fără grăsimi, trebuie spus că din lipsa grăsimilor vor suferi ficatul și mediul intern, așadar totul trebuie combinat cu măsură și, de asemeni, cu glucide din orez, paste făinoase și legume.
Din fericire, noile tendințe sunt de revenire la alimentația tradițională bazată pe cea mai bună proteină, provenită din carne și ouă. Astfel recomandările sunt de un ou pe zi, ultimele studii dovedind că valoarea colesterolului din sânge nu depinde foarte mult de colesterolul alimentar și, de asemeni, consumul zilnic de carne și pește.
