Castraveți la oțet pentru iarnă, fără conservanți, crocanți și dulci-acrișori

Castraveţi

Cum vara trece și vine vremea pregătirilor de iarnă, azi facem castraveți la oțet, crocanți și dulci-acrișori, după o rețetă simplă și fără conservanți.
Urmăriți filmul pentru a reuși cei mai gustoși castraveți de iarnă:

INGREDIENTE:
– 5 kg castraveți
– 1 l oțet
– 3 l apă
– 4 linguri sare
– 8-12 linguri zahăr
– câteva frunze de dafin
– frunze de la o țelină
– 2 rădăcini de hrean
– bețe de mărar uscat cu semințe
– piper, semințe de muștar
MOD DE PREPARARE:
Alegem castraveți proaspeți, mici și tari.
Îi spălăm și tăiem capetele, apoi îi înțepăm din loc în loc cu furculița. Putem pune castraveții întregi, sau dacă sunt mai mari, îi putem tăia felii pe lățime, sau îi putem tăia în 4, pe lungime. Dacă avem castraveți cu coaja mai groasă și tare, îi putem decoji fâșii-fâșii.
Secretul este în prepararea oțetului, după o regulă simplă: la o parte oțet se pun 3 părți de apă, iar la un litru de lichid, punem o lingură de sare și 2-3 de zahăr, după cum ne place mai acru sau mai dulce. Puteți folosi această rețetă și la alte murături, ardei, gogonele, conopidă sau alte preparate de iarnă.
Adăugăm frunzele de dafin și țelină, rădăcinile de hrean și semințele de mărar, piper și muștar. Punem oala pe foc și când începe să fiarbă, scufundăm castraveții, pe care îi lăsăm doar puțin, până când își schimbă culoarea. Apoi îi scoatem și-i așezăm în borcane în așa fel încât să se umple borcanul cât mai bine. Peste ei turnăm oțetul fierbinte, strângem capacul, apoi punem borcanele într-o cratiță mare cu apă, pe fundul căreia am pus un prosop, și lăsăm să clocotească 10 minute. Stingem focul, acoperim oala cu o pătură și lăsăm două zile, până se răcesc bine. Apoi scoatem borcanele și le punem în cămară, la rece.
În 2 zile, castraveții sunt buni de mâncat: crocanți și dulci-acrișori, și așa vor rămâne toată iarna, ba chiar și iarna următoare, delicioși și fără conservanți.

Vedeți și alte rețete delicioase:

Gogonele de iarnă murate la apă, rețeta veche:

Murături asortate

Castraveţi dietetici umpluţi

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: