Ciorba de fasole de post

Cea mai bună ciorbă de post este, desigur, ciorba de fasole boabe.
Fasolea este plină de fibre și substanțe hrănitoare, are vitamine și minerale, calciu, fosfor, potasiu, magneziu și fier.
Este un aliment ieftin și are un gust excelent. În orice combinație și sub orice formă și aspect, este cel mai bun și complet aliment.
Astăzi, fiind în post, facem o ciorbă de fasole bună, ca la mama acasă.
Urmăriți acest film pentru a reuși cea mai bună fasole boabe de post.
INGREDIENTE:
– 250 gr. fasole boabe
– 2 cepe
– 2 morcovi
– 1 păstârnac
– 1 ardei capia și 2-3 roșii, sau 2-3 linguri de pastă de roșii și ardei de la borcan
– o căpățână de usturoi
– 50 ml ulei
– verdeață proaspătă tocată: pătrunjel, mărar, cimbru
– sare, piper
MOD DE PREPARARE:
Facem fasole cu bobul alb și mare, de la kaufland. Boabele fiind foarte mari, se pot curăța ușor de cojile pe care organismul nu le poate digera și care ne provoacă gaze și alte neplăceri.
Pentru asta, avem două variante: ori punem boabele de fasole în apă cu o zi înainte – apă multă, să se umfle, ori, dacă ne-am gândit în ultimul moment, punem fasolea cu apă pe foc, o lăsăm să clocotească 5 minute, apoi o luăm de pe foc, și este ca și cum am fi pus-o la înmuiat cu o zi înainte. În ambele cazuri, boabele își vor dubla volumul și se vor decoji foarte ușor.
Ia uitați cât de mari s-au umflat.
Nu vă speriați de decojire, merge repede, pentru că boabele sunt mari. Asta va face ca fasolea să fiarbă într-o jumătate de oră, fără alte opăriri.
Uitați câte coji scoatem, și imaginați-vă ce însemnau aceste coji pentru stomac, ele fiind nedigerabile.
Acum punem fasolea curățată cu apă pe foc. Adăugăm ceapa, morcovii și păstârnacul. Cine nu are voie să mănânce legume fierte le poate pune întregi, pentru a le scoate după ce s-au fiert. Sau le puteți pune tocate mărunt, cum doriți. În mai puțin de o oră totul va fi fiert.
Luăm spuma care se face la fiert.
În acest timp, facem sosul: tocăm o ceapă în tigaia cu puțin ulei. Dacă nu aveți voie prăjit, puneți uleiul cu apă, și se va găti înnăbușit. Când s-a înmuiat ceapa adăugați un ardei capia și 2 roșii, sau două linguri de pastă de la borcan.
Punem usturoiul, verdeața tocată și mirodeniile și lăsăm să scadă bine.
Verificăm dacă s-au fiert boabele.
Dacă sunt fierte, punem sosul în oala cu fasole, mai dă un clocot și ciorba de fasole e gata.
O mâncăm cu varză murată, ardei copți, gogonele sau orice poftiți.
Și pâine caldă, coaptă în tigaie (rețeta aici).
Poftă bună!
Alte rețete de post: