Cozonacul buclucaș, rumenit și uriaș, cu nucă și rahat!!

Vă invit să facem împreună doi cozonaci uriași, cu nucă, rahat, cacao și scorțișoară.
INGREDIENTE:
Pentru blat
– 1 kg făină
– 50 g drojdie
– 400 ml lapte cald
– 200 g zahăr
– 4 ouă
– 150 ml ulei
– vanilie
– esență de rom
Pentru umplutură
– 300 g rahat
– 200 g nucă
– 50 g cacao
Pentru uns
– un gălbenuș
– 50 ml lapte


MOD DE PREPARARE
1. Frecăm drojdia cu o lingură de zahăr, una de făină și puțin lapte. Durează cam 10 minute până crește, dacă e pusă la loc cald.
2. Mixăm ouăle cu jumătate din zahăr, timp de 5 minute.
3. Peste crema de ouă adăugăm maiaua crescută bine, laptele cald cu zahăr – puțin câte puțin, 500 g făină, vanilie, rom, și le amestecăm cu lingura de lemn.
4. Începem frământarea, adăugând făina și uleiul treptat, până când aluatul nu mai este lipicios. Asta poate dura 30 de minute.
5. Facem o bilă de cocă, acoperim și lăsăm la crescut, într-un loc cald. În 30 de minute ar trebui să-și dubleze volumul.
6. Până crește coca, tăiem rahatul cubulețe și tocăm nuca mărunt, apoi le amestecăm în cacao, să nu se lipească.
7.Când aluatul a crescut, îl împărțim în 4 bucăți, din care întindem foi lunguiețe, câte două pentru fiecare tavă.
8. Pe fiecare foaie punem umplutura și rulăm, apoi le împletim și le punem în tava tapetată cu hârtie de copt, și le lăsăm la crescut, la cald, tot cam 30 de minute, până când se umflă bine.
9. Când aluatul a crescut cât tava, îl ungem cu gălbenuș de ou și lapte, și imediat îl băgăm în cuptorul deja încălzit la 180 de grade.
10. După 20 de minute, când cozonacul va fi rumenit frumos, acoperim cu hârtie de copt ca să nu se ardă, și mai lăsăm în cuptor 10 -20 de minute, în funcție de cuptor, cu focul mai mic. Facem proba cu scobitoarea să vedem când e gata.
Are un miros îmbietor!
Poftă bună!

Aici găsiți multe rețete de Paști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: