Cum prepari vin de casă natural 100% (must) și bun ca la mama acasă

- 10 kg de struguri albi
- 10 kg de struguri negri
E toamnă, strugurii s-au copt și mustul fierbe în pahare. Asta la țară, la cine are vie…
Ei bine, se poate să fie toamnă frumoasă și la bloc, iar mustul să fiarbă în bucătărie.
Așa cum am văzut în alt film că ne putem face afumătoare la bloc, tot așa putem face și un vin bun și natural, de calitate, fără chimicale, chiar dacă în cantitate mai mică. Dar cum să nu guste copiii mustul dulce și plin de vitamine, fără de care nici toamna n-ar mai fi toamnă.
Așadar, mergem la piață și cumpărăm 10 kg de struguri albi și 10 kg de struguri negri, din cei producători, cu multă zeamă, nu din cei de masă, cu pulpă. Sau 100 de kg, cum doriți.
Dacă sunt murdari de noroi, îi spălăm și-i lăsăm la zvântat, să se scurgă apa din ei, ca să nu îndoim mustul cu apă.
Apoi îndepărtăm boabele de pe ciorchine, care ar avea un gust amărui dacă l-am pune la stors. De asemenea îndepărtăm boabele stricate, atinse de mană sau acre.
Stoarcem strugurii separat negri de albi, în orice fel de storcător sau presă, la nevoie merge și cu mașina de tocat, numai să nu se apargă sâmburii că se amărăște mustul.
Lăsăm sucul obținut în coji, la strugurii albi doar 24 de ore, dar la cei negri câteva zile, pentru a extrage vitaminele din coajă.
Apoi îl turnăm în vase de sticlă sau inox, dar să nu fie pline, ca să aibă loc să crească, altfel fiind pericol de explozie. Dacă aveți o damigeană (de 15-50 litri), găsiți cu doar 4 lei, un dop serpentină, special pentru must, când va fierbe și va face spumă și multe bule.
Dacă faceți doar must din 10 kg de struguri, îl puteți pune și în bidoane de plastic, pentru că îl beți repede, nu apucă să-și schimbe gustul. Dar dacă-l vreți vin, atunci îl puneți în damigene de sticlă.
Ca să fermenteze, temperatura trebuie să fie de 15-20 de grade în încăpere, și desigur puteți folosi și un termometru de lichid, dacă aveți. Dar atenție: când fierbe, mustul degajă CO2, fiind pericol de asfixiere, deci va trebui depozitat într-un loc aerisit.
La bloc e mai greu, dar îl puteți pune pe balcon, cu geamul puțin deschis, iar pentru a-l ține la o temperatură de minim 15 grade dar mai bine 20, înveliți damigeana cu o pătură.
Fermentația este un proces prin care drojdiile din struguri consumă zahărul din must și-l transformă în alcool etilic și dioxid de carbon. Ea poate dura între 7-10 zile, în funcție de temperatură, mărimea vasului sau concentrația zahărului din struguri (mustul foarte dulce fermentează mai greu).
În timpul fermentației, aerul nu mai trebuie să intre în contact cu mustul, deoarece va dezvolta bacterii acetile, care vor acri vinul.
De aceea se pune dopul spiralat. La nevoie merge și o mănușă îngăurită din loc în loc, ca să nu se spargă când s-o umfla mustul.
La vinul alb, fermentația se termină în 30 de zile, când începe limpezirea, iar vinul se poate turna în vasele (damigene, sticle) în care va fi păstrat la rece, până prin aprilie-mai.
La vinul negru fermentația durează mai mult, dar gustul este mai plăcut și aromele mai pregnante.
Dar cât fierbe mustul, încingeți și un grătar și faceți un pui pe sticlă, ca în aceste rețete:
Pui pe sticlă – cea mai aromată friptură la cuptor – rețetă de sos cu arome
Grătar de sezon – pentru 2 porții
Mititeii pufoși, gustoși și sănătoși – ingrediente secrete
Gratar țărănesc
Trucuri pentru cea mai buna afumatura de Craciun la bloc + model simplu de afumatoare la bloc
Nu există vin mai sănătos decât cel pe care-l faci singur, și e bun ca la mama acasă.