Gogonele de iarnă murate la apă, rețeta veche

Deşi consumate verzi sunt nocive pentru organism deoarece conţin substanţe care pot afecta ficatul şi sistemul nostru nervos, gogonelele murate fac adevărate minuni, pentru că în timpul precesului de fermentaţie sunt inactivate toate reacţiile toxice, în favoarea celor cu valenţe terapeutice.
Gogonelele sunt pline de vitamine, minerale, fibre, oligoelemente, probiotice naturale (bacterii digestive) şi enzime, protejează sistemul nervos şi pe cel endocrin şi sunt cele mai puternice alimente anti-obezitate. Ele fac adevărate minuni: vindecă tulburările digestive şi întăresc sistemul imunitar.
În coaja şi în pulpa gogonelelor există principii active cu o capacitate extraordinară de vindecare, însă doar în murăturile preparate casnic, murate cu saramură, la rece şi fără adaos de alte substanţe chimice de conservare.
INGREDIENTE:
– gogonele, apă, sare neiodată, frunze de ţelină, seminţe de mărar, seminţe de muştar, rădăcină de hrean şi usturoi
– opțional: zahăr, morcov, piper, dafin, muștar, usturoi, ardei iute
MOD DE PREPARARE:
La un litru de apă se pune o lingură cu vârf de sare neiodată și o lingură de zahăr. Zahărul nu e obligatoriu, dar se pune doar dacă nu avem condiții de păstrare la rece, fiind un bun conservant.
Se fierbe puțin apa cu sare și zahăr, până la dizolvare, apoi se lasă la răcit.
În borcane sau bidoane se pun întâi mirodeniile, apoi gogonelele, se toarnă lichidul, se închide capacul și se pun la rece.
În două săptămâni sunt bune de mâncat.
O porție de 200 g gogonele conține:
Calorii: 52
Colesterol: 0
Sodiu: 0,17 g
Fibre: 1,64 g
Vitamina C: 67% din doza zilnica recomandată
Vitamina A: 24% din doza zilnica recomandată
Vedeți și alte rețete delicioase de murături: