Pui pe sticlă – cea mai aromată friptură la cuptor – rețetă de sos cu arome

Puiul la cuptor se face foarte aromat, pe sticlă, gril sau simplu, pe grătar, se topește în gură și miroase amețitor. Se poate pune întreg sau bucăți, peste orice fel de garnituri de legume. Important este sosul aromat cu care îl ungem, arome care vor rămâne câteva ore în jurul blocului.
Haideți să facem împreună un pui pe sticlă, să vedem cum se face. Urmăriți filmul și veți vedea că nu e greu deloc.


INGREDIENTE:
– un pui
– 50 g unt
– plante verzi aromate: cimbrișor, rozmarin, lămâiță, pătrunjel, mentă, busuioc, oregano
– plante aromate uscate (câte o linguriță): condimente uscate pentru pui, cimbru, boia, piper, lavandă, oregano
– o căpățână de usturoi, puțină sare


MOD DE PREPARARE:
Pregătim puiul, îl spălăm și îl putem tăia bucăți, dacă nu-l vrem întreg.
Îl putem face pe gril dacă avem, sau chiar un gril improvizat din 2-3 tije de aluminiu. Dacă nu avem, nu e problemă. Luăm o sticlă, scoatem eticheta, o spălăm bine, și e gata.


Acum facem sosul.
E bine să avem pe balcon câteva plante aromate. Majoritatea nu sunt pretențioase la soare, lumină și apă, și se pot îngriji foarte ușor. Se cumpără de la kaufland unde uneori sunt și la reducere (2-3 lei) și le folosim zilnic, la orice fel de mâncare gătim. Încercați, și după 2-3 zile veți vedea că nu veți mai putea sta fără ele.
Așadar, culegem câte o ramură sau frunze verzi și chiar flori de: cimbrișor, rozmarin, lămâiță, pătrunjel, mentă, busuioc, oregano.


Plantele pe care nu le aveți plantate pe balcon le puteți înlocui cu o linguriță de plantă uscată, la plic.
Tocăm mărunt plantele verzi și, împreună cu cele uscate, le punem peste o lingură de unt și amestecăm bine, împreună cu usturoiul pisat și puțină sare. Acesta va fi sosul aromat pentru fripturi, de care nu vă veți mai despărți niciodată.
Cu acest sos ungem puiul sau bucățile de carne pe toate părțile.


În cuptorul aragazului punem o tavă unsă cu untură, pe care aruncăm câțiva cartofi curățați de coajă sau alte legume, după preferință, și o cană de apă. Deasupra așezăm puiul pe gril sau pe sticlă, și lăsăm la copt cam o oră, până când se rumenește. Dacă scade apa, mai puneți câte o cană de apă din când în când, până se pătrund bine carnea și legumele.


Tot așa putem pregăti pulpe la grătar, aripi de pui, sau orice fel de friptură, adică bucăți unse bine cu sosul aromat și puse pe grătar, deasupra unei tăvi pline de cartofi sau legume. Sosul aromat se va scurge în legume și le va da un gust foarte bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Rețete delicioase: