Tartă rapidă fără cuptor, cu brânză, cartofi sau ce aveți prin frigider

De când am descoperit această rețetă de tartă la tigaie, nu mai aprind cuptorul vara.
Se face repede, e delicioasă, și nu ne mai coacem de cald când gătim.
Tarta se face simplu, doar din 3 ingrediente, iar umplutura o putem face din orice avem prin frigider.
Coptul este o plăcere fără cuptor, totul se face rapid și ușor.
Este ideală la micul dejun, la cină sau la orice masă.
Se poate umple cu brânză, ciuperci, cartofi, măsline, griș, carne tocată, sau după preferințe.
Sau se poate face cu umplutură dulce, budincă, fructe, după gust și inspirație.
INGREDIENTE TARTĂ:
– 250 g făină
– 150 g unt rece
– un ou
Punem făina într-un bol iar peste ea mărunțim untul cu mâna sau cu furculița.
Trebuie lucrat cât mai repede, ca să nu se topească de la căldura mâinilor.
Când arată ca un nisip umed, e bine.
Adăugăm oul și-l încorporăm.
Frământăm foarte puțin, ca să nu se topească untul.
Vom avea un aluat neted și moale.
Îl învelim în foaie de plastic și-l băgăm la rece, până facem umplutura.
INGREDIENTE UMPLUTURĂ:
– 2-3 cartofi fierți
– 3 linguri brânză rasă
– o lingură smântână
– câteva măsline
– un ou
Fierbem cartofii și-i zdrobim cu aparatul de făcut piure.
Peste ei adăugăm brânză, smântână și ou.
Le încorporăm, apoi adăugăm câteva măsline fără sâmburi.
Scoatem aluatul din frigider și-l întindem cu sucitorul.
Punem forma de tartă pe deasupra, pentru a tăia aluatul în formă de cerc.
Punem aluatul tăiat în forma unsă cu unt și lipim bine pe margini.
Din aluatul rămas după tăiere, facem câteva fâșii pentru ornament.
Punem umplutura peste aluatul din tartă.
Nivelăm uniform pe toată suprafața.
Pe deasupra punem fâșiile cum ne place să arate.
Ungem fâșiile cu puțin gălbenuș de ou.
Punem tarta într-o tigaie mai mare, în care intră cu totul.
O acoperim cu un capac care se fixează bine pe tigaie, și punem la copt pe aragaz, la foc mediu.
În 15 minute tarta se va rumeni pe margini.
Dacă nu este rumenită pe fâșiile de deasupra, se poate întoarce în tigaie cu fața în jos. nu se strică nimic, doar se va rumeni mai frumos peste tot.
Se servește caldă, dar e bună și rece.
Se poate reîncălzi oricând, la fel de ușor, în tigaie.
Este delicioasă.
Urmați filmul și faceți neapărat această rețetă excelentă.
Poftă bună!