Lebăr – rețeta tradițională

De Crăciun facem multe preparate de porc, dintre care nu pot lipsi: cârnați, lebăr, caltaboși ori tobă.
După ce am făcut împreună cârnați și caltaboși, azi vom face lebărul.
Urmăriți acest film pentru a reuși o rețetă de lebăr tradițională, cu un gust desăvârșit.
INGREDIENTE:
– 3 kg ficat de porc
– 3 kg slănină
– 1 kg carne de porc grasă
– 1 kg ceapă tocată
– 200 g untură de porc
– sare grunjoasă neiodata
– piper măcinat
– mațe crețe
MOD DE PREPARARE:
Fierbem carnea și slănina vreo 2 ore.
Tocăm ceapa și o călim puțin în untură.
Fierbem ficatul doar 30 de minute, să nu se întărească.
Tocăm la mașină carnea, slănina, ficatul și ceapa.
Dacă am obținut o compoziție prea densă, mai punem în ea 2-3 polonice de zeamă în care au fiert.
Condimentăm cu sare și piper, și gustăm până potrivim după preferință.
Spălăm mațele crețe și le montăm pe pâlnia mașinii de tocat.
Umplem mațele, le legăm la capete și le fierbem la foc încet, să nu se spargă.
Lebărul este cremos și bun, și se poate mânca fiert sau afumat, cu muștar și pâine caldă, coaptă repede în tigaie.
Tot pe canalul Rețete Diete găsiți și alte rețete de afumătură, sau de preparat carnea de porc, slănină, jumări, kaiser, ciolan afumat, mâncare de post, conserve de iarnă, dar și cozonaci și alte bunătăți, sau diete și sfaturi utile.