Dulceață de gutui, rețetă ușoară și naturală, fără conservanți
Dulceața de gutui este o dulceață aromată și foarte gustoasă. Se face ușor și repede, are un miros îmbietor și se poate păstra toată iarna la fel de bună.
Toamna, când se coc gutuile, e vremea să umplem câteva borcane pentru iarnă, cu dulceață, compot, peltea, ba am făcut chiar și un delicios lichior de gutui.
Urmăriți acest film pentru a face o dulceață grozavă de gutui rase.
INGREDIENTE:
– 500 g gutui rase
– 300 g zahăr
– 50 ml apă
– 1/2 lămâie
– opțional: vanilie, scorțișoară

MOD DE PREPARARE:
Spălăm gutuile și le curățăm de puf. Le vom rade după ce facem siropul, ca să nu se înnegrească.
Facem întâi siropul, din zahăr și apă, pe care le fierbem 10 minute, până se leagă. Adăugăm zeama de lămâie, vanilie și scorțișoară.
Când siropul este legat, dăm pe răzătoare gutuile, păstrând cotoarele și sâmburii pentru peltea.
Punem în sirop gutuile rase și mai ținem puțin pe foc, doar câteva minute, până se leagă iar siropul. Nu durează mult, pentru că gutuile nu au apă multă.
Dacă fierbeți prea mult, se vor întări și în loc de dulceață veți face o marmeladă care se taie cu cuțitul.
Se pune rece în borcane și se păstrează la cămară.
Este o dulceață aromată, bună cu gogoși, clătite, sau simplă.