Maioneza – 2 rețete simple, de post și de dulce

Vom face azi două rețete de maioneză: una cu ou și alta de post, fără ou.
Maioneza de casă este mult mai bună decât cea cumpărată, iar rețeta tradițională este simplă și foarte ușor de realizat.
Facem maioneză frecată cu lingura de lemn în castron de pământ, rețeta veche, cum făceau bunicii pe vremuri, când nu exista mixer.
Urmăriți filmul pentru a realiza o rețetă perfectă:
Rețeta 1 – Maioneza de dulce
INGREDIENTE:
– un ou
– 200 ml ulei
– o lingură muștar
– zeamă de lămâie
MOD DE PREPARARE:
Separăm gălbenușul de albuș. Începem să frecăm gălbenușul cu muștar, picurând câte puțin ulei deasupra.
Eu am folosit ulei de cocos, dar se face și cu ulei de măsline, sau de floarea soarelui.
Regula de bază este să amestecăm în același sens, pentru că dacă schimbăm sensul, maioneza se taie.
Dacă totuși se întâmplă, ea se poate repara cu o lingură de apă rece sau puțin albuș bătut.
Din când în când putem picura zeamă de lămâie, după gust.
Se poate pune și mai mult ulei, practic dintr-un ou se poate face un castron de maioneză.
Rețeta 2 – Maioneza de post
INGREDIENTE:
– fasole albă
– ulei
– muștar
MOD DE PREPARARE:
Fierbem bine fasolea până se face pastă, apoi o frecăm în același sens cu lingura de lemn, adăugând muștar și ulei după gust.
Este la fel de bună și aspectuoasă ca și maioneza de dulce, doar că aceasta se poate folosi în rețetele de post.
Cu maioneză se decorează diverse preparate, în special la ocazii și mese festive.